Kraków ma swoje symbole, poza Wawelem, Sukiennicami, Starym Rynkiem, Barbakanem i wieloma innymi słynie również z pewnych produktów spożywczych. Samo zwiedzanie może dość mocno obciążyć organizm, dlatego w przerwie konieczne jest posilenie się. Warto dowiedzieć się, co może zasmakować najbardziej w krakowskich restauracjach.
Przekąski rodem z Krakowa
Z całą pewnością można uznać, że krakowskie restauracje mają w sobie to „coś”, które często jest trudne do zdefiniowania. Za jedną z najbardziej słynnych przekąsek w Krakowie uznaje się obwarzanka, niezależnie od rodzaju posypki – solonej, sezamowej, czy makowej. Ten przysmak można kupić na rogu niemal każdej ulicy, bardzo charakterystyczne są wózki poruszające się po mieście. O wyjątkowości obwarzanka świadczy między innymi fakt, że jest to produkt chroniony oznaczeniem geograficznym. Historia wypieku sięga czasów panowania Króla Jagiełły i jego żony Jadwigi, początkowo był serwowany wyłącznie w czasie wielkiego postu, co ciekawe – nie każdy piekarz mógł zajmować się ich produkcją. Obecnie sekretem powstawania idealnych obwarzanków jest ciasto – jego podstawą musi być mąka pszenna, nie zaszkodzi również dodać trochę żytniej. Składnikami są ponadto tłuszcz, cukier, sól, drożdże i woda, przygotowane ciasto odstawia się do wyrośnięcia. Następnie powstają sulki, prawdziwą sztuką jest skręcenie ich w charakterystyczny dla obwarzanków kształt. Na koniec najważniejsza informacja – przed pieczeniem obwarzanki należy zatopić we wrzącej wodzie, ale tylko przez maksymalnie 20 sekund. W piecu natomiast obwarzanek musi pozostawać przez około 20 minut, po upieczeniu posypuje się go wybranymi przyprawami. Po każdym posiłku, zwłaszcza w gorące, letnie dni warto wybrać się na popularne w Krakowie lody ze Starowiślnej, które stały się jednym z symboli gastronomicznych miasta. Do Pracowni Cukierniczej ustawiają się dość długie kolejki, wygląd zewnętrzny lokalu może nie zachęca, lecz można wierzyć na słowo pozytywnym opiniom wielu osób.
Kiełbaski z Niebieskiej Nyski i zapiekanki z okrąglaka
Krakowskie restauracje są chętnie odwiedzane przez turystów, pomiędzy poszczególnymi trasami pieszych wędrówek warto odpocząć i nabrać sił. Idealną przekąską są kiełbaski z Niebieskiej Nyski, która parkuje każdego dnia przez Halą Targową. Ustawiające się długie kolejki są najlepszym dowodem na to, że nie jest to przereklamowany posiłek, można go kupić codziennie poza niedzielami i świętami. Wielu turystów ceni ponadto wyjątkowe zapiekanki z tak zwanego Okrąglaka na Kazimierzu w Krakowie, serwuje się je w różnych okienkach, pod względem jakości i ceny nie ma wielkich różnic. Planując odwiedzenie najbardziej popularnych miejsc z fast-foodami to z pewnością zasługuje na wizytę, choćby w celu porównania wypieków z oferowanymi w innych miejscach. Sekretem udanej zapiekanki jest chrupiąca bagietka i dodatki, ta druga kwestia jest całkowicie indywidualna. Niektórzy lubią te w postaci pieczarek, inni papryki, pomidorów, cebuli i innych tego rodzaju.