Wbrew pozorom degustacja wina nie jest prosta, to ocena na podstawie różnych odczuć – wyglądu, zapachu i smaku trunku. To temat bardzo szeroki, którego zgłębienie zajmuje więcej czasu, niż mogłoby się wydawać. Aby w sposób profesjonalny ocenić dany gatunek wina, należy posiadać niezbędną wiedzę oraz umiejętność interpretacji wszystkich odczuć dawanych przez zmysły.

Pochodzenie wina i degustacja trunku

Powstawanie wina

Zanim rozpocznie się wina degustacja, warto zgłębić tajniki powstawania tego szlachetnego trunku. Jest to napój alkoholowy uzyskiwany w drodze fermentacji moszczu winogronowego. W skład wina wchodzą ponadto: etanol, glicerol, polisacharydy, kwasy i związki fenolowe i w woda w dużych ilościach, bo aż do 75-90%. Proces powstawania wina to winifikacja i zajmuje dość dużo czasu, jest również bardzo złożony. O tym, jaka będzie jakość przyszłego alkoholu decyduje kilka kwestii, na przykład odmiana winogrona. W większości miejsc, w których jest wytwarzane panuje klimat umiarkowany, a średnia roczna temperatura nie przekracza od 10 do 20 stopni Celsjusza. Proces winifikacji to kilkanaście etapów, które następują po sobie w określonej z góry kolejności. Począwszy od winobrania, oddzielania szypułek poprzez tłoczenie, fermentację, a kończąc na dojrzewaniu, kupażowaniu i rozlewie. Rodzaj wina jest zależny nie tylko od odmiany winorośli, ale także środowiska, w jakim dojrzewa roślina, a także technik wykorzystywanych do produkcji. Dlatego właśnie wino jest odpowiednio skategoryzowane, między innymi na podstawie barwy – białej, czerwonej i różowej. Kolejnym aspektem podziału jest oczywiście smak, a wyróżnia się na przykład trunki słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Ponadto zwraca się uwagę na zawartość alkoholu, w tym przypadku rozróżniane są wina stołowe mające od stężenie od 9 do 15% oraz wzmacniane z ilością od 17 aż do 22%. Bierze się także pod uwagę wina musujące i niemusujące, deserowe, odmianowe i rocznikowe.

Degustacja wina – najważniejsze zasady

Aby wina degustacja miała sens i prowadziła do właściwych wniosków należy maksymalnie wykorzystać wszystkie najważniejsze zmysły. Tylko wówczas możliwe staje się wychwycenie rozróżniających poszczególne gatunki niuansów. Bardzo istotną kwestią jest także odpowiednia temperatura wina odnosząca się do konkretnego rodzaju. Podejmując się degustacji nie może być mowy o pośpiechu, na tę czynność należy poświęcić czas i maksymalnie się skupić. W pierwszym kroku ocenia się wygląd wina, co jest możliwe przy właściwym oświetleniu, na przykład świetle świec. Po nalaniu trunku do kieliszka ocenie podlega klarowność i powierzchnia wina. Niepożądane są jakiekolwiek zanieczyszczenia, ciała obce, fragmenty korka i tym podobne. Zwraca się uwagę na ewentualną obecność bąbelków, pianki na powierzchni wina, barwę. Następnym etapem jest degustacja zmysłem węchu, a dopiero w końcowej fazie dochodzi do smakowania trunku. Jest to maksymalny skrót, ponieważ całościowa degustacja wina trwa długo – żaden element nie może zostać pominięty, gdyż ma takie samo znaczenie.