Weekend to czas, który chętnie spędzamy w domowym zaciszu. Te chwile warto wykorzystać na zaplanowanie i przygotowanie smacznego obiadu, którego smak na długo pozostanie w pamięci całej rodziny. Naszą propozycją na nadchodzący weekend jest gulasz z indyka z pieczarkami – smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, które wzbudzi zachwyt zarówno w młodszych, jak i starszych domownikach. Jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania i jak je samodzielnie wykonać?
Gulasz z indyka z pieczarkami – niezbędne składniki
Gulasz z indyka z pieczarkami jest prostym i szybkim daniem, do którego wykonania nie są potrzebne szczególne umiejętności kulinarne. Z jego przygotowaniem powinna więc sobie poradzić każda osoba, zarówno początkująca, jak i bardziej doświadczona w kuchennych kwestiach. Wystarczy zarezerwować sobie ok. godziny czasu, gdyż tyle mniej więcej będziemy potrzebowali, aby przygotować gulasz z indyka z pieczarkami.
Gulasz z indyka z pieczarkami jest pełnowartościowym posiłkiem, który zaspokoi nawet największy głód i apetyt. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na różne okazje. Będzie doskonałym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny, przyjęcie urodzinowe lub sprawdzoną potrawą na specjalne okazje. Zanim jednak przystąpimy do jego przygotowywania, musimy zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki do jego realizacji. Oto one!
Do przygotowania gulaszu należy zaopatrzyć się w 1,5 kg filetu z indyka, 400 g świeżych pieczarek, 5 średniej wielkości marchewek, 1 szklankę zielonej fasolki z puszki, 1/3 szklanki zielonego groszku, 2 cebule, 3-4 łyżki oleju oraz sól i pieprz do smaku. Aby nadać daniu lepszego smaku, warto także kupić lub samodzielnie przygotować aromatyczny sos czosnkowo-cebulowy. Wszystkie potrzebne składniki wyjmujemy i układamy na stole, aby mieć do nich łatwy dostęp i przystępujemy do dzieła. Oto, jak w praktyce przygotować gulasz z indyka z pieczarkami!
Prosty przepis na gulasz z indyka z pieczarkami
W pierwszej kolejności zajmujemy się mięsem, które należy starannie pokroić w drobną kostkę oraz doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Następnie dokładnie myjemy groszek i fasolę pod bieżącą wodą, a pozostałe warzywa obieramy ze skórki i drobno kroimy – cebulę w większą kostkę, marchew w talarki, a pieczarki w ćwiartki. W celu dodania pieczarkom lepszego smaku, możemy dodatkowo delikatnie obsmażyć je na oleju – będą smaczniejsze i bardziej soczyste.
Po pokrojeniu przekładamy mięso na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i dokładnie je obsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cebulę i dusimy ją wraz z mięsem. Kiedy zarówno mięso, jak i cebula będą podsmażone przekładamy je do większego garnka i dodajemy do nich pozostałe warzywa. Całość zalewamy szklanką wody i dodajemy przygotowany wcześniej sos cebulowo-czosnkowy (może być także gotowy, kupiony w sklepie). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu mięso i warzywa będą miękkie, a cały gulasz z indyka z pieczarkami gotowy do podania do stołu.